donderdag 26 juni 2008

(NL) It-studenten outsourcen opdrachten naar India

It-studenten outsourcen opdrachten naar India

Door Hielko van der Hoorn, donderdag 26 juni 2008 21:41, views: 2.713

Volgens onderzoekers van de Birmingham City University besteden it-studenten op grote schaal studie-opdrachten uit aan lagelonenlanden, zoals India en Roemeniƫ. Werk dat uitbesteed wordt varieert van huiswerkopdrachten tot afstudeerscripties.

De onderzoekers zijn in 2004 begonnen met het in de gaten houden van verschillende websites waar middels een vraag- en aanbodsysteem programmeerwerk uitbesteed kan worden. Volgens de onderzoekers hebben in deze periode duizenden studenten gebruikgemaakt van deze sites om studie-opdrachten uit te besteden, waarbij prijzen tussen de 5 en 100 pond betaald moesten worden voor het werk. Van de studenten bleek ongeveer een derde de Britse nationaliteit te bezitten. Hoeveel Nederlandse studenten betrapt werden is onbekend.

Landkaart India (klein)Volgens de onderzoekers is het probleem groeiende en is het erg lastig te detecteren doordat het aantal websites waar programmeerwerk uitbesteed kan worden sterk groeit. Daarom pleiten de onderzoekers voor het opzetten van een nationale database met universiteitsopdrachten en deze te vergelijken met het werk dat aangeboden wordt op contract coding websites. Momenteel is het – ook in Nederland – al gebruikelijk dat belangrijke opdrachten, zoals scripties, met de computer gecontroleerd worden op plagiaat.

Tevens stelt men dat de academische wereld meer aandacht moet besteden aan werk dat wordt ingeleverd. Studenten zouden bijvoorbeeld ondervraagd moeten worden, om te testen of het ingeleverde werk daadwerkelijk eigen werk is. Ironisch genoeg is de kans aanwezig dat afgestudeerde it-studenten in het bedrijfsleven juist het werk moeten uitbesteden aan landen zoals India en Roemeniƫ.

bron: http://pro.tweakers.net/nieuws/54212/it-studenten-outsourcen-opdrachten-naar-india.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten