donderdag 26 juni 2008

(NL) eenvoudig een google sitemap genereren

Blijkbaar een vraag die veel terugkomt is hoe je nu een sitemap kunt aanmaken. Zo'n sitemap is niet alleen handig voor je gebruikers om een overzicht te hebben op de website. Ook google en andere spiders maak je het zo eenvoudiger om al je pagina's te vinden en te scannen.

Google zelf geeft via de webmastertools al heel wat uitleg online staan. Alleen is dit via een python script te doen wat niet voor iedereen evident is. Voor wie er mee weg kan: https://www.google.com/webmasters/tools/docs/nl/sitemap-generator.html

Heb je geen verstand van python of andere scripting dan kun je alsnog online gratis een sitemap laten genereren. Daarvoor bestaan verschillende tools zoals deze: http://www.xml-sitemaps.com/.

Enige wat je daar hoeft te doen is de url opgeven en nog wat instellingen aanpassen als je wil en je klikt start en in de volgende stap krijg je al je sitemap. Deze kun je dan aan google doorgeven.

Deze tool is wel beperkt tot 500 pagina's. Ben direct ook eens gaan googlen om te zien of er nog verschillen zijn met de geavanceerde methoden en dit is wat ik gevonden heb:

Voordelen
1) De snelheid waarmee je site wordt doorlopen is hoog.
2) De gebruikersinterface is prettig en eenvoudig.
3) De site geeft je goede feedback tijdens het indexeren.
4) Je kunt je sitemap in meerder formaten downloaden: .xml, .txt, .html, etc.

Nadelen
1) Je kunt online slechts tot 500 pagina’s opnemen in je sitemap. Je kunt eventueel een offline versie kopen om op je eigen PC te installeren. Deze heeft niet de 500 pagina beperking.
2) Ook deze tool negeert instructies uit robots.txt.
3) Als er gebroken links zijn wordt dit wel vermeld, maar moet je bijbetalen om die te zien.
4) Na afloop kan je de inhoud van je sitemap niet online aanpassen.

bron: http://www.whelp.nl/2007/03/14/een-sitemap-maken-met-xml-sitemapscom/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten